19 Ekim 2017 Perşembe

15 Temmuz Şehitler Anıtı Açılış Töreni Gerçekleşti

25 Temmuz 2017 Salı 16:14 tarihinde eklendi | 95 defa okundu

15 Temmuz Darbe Girişimi ile birlikte milletimizin tek yürek olarak demokrasimize sahip çıkmasının 1. Yıl dönümünü anıyoruz. Tüm ülke kapsamında ilan edilen “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Haftası” kapsamında üniversitemizde de bir program düzenlendi. 15 Temmuz şehitlerini hatırlamak ve yaşatmak amacıyla fakültemizin araştırma görevlisi olan Mimar Ali Berkay AVCI’nın tasarladığı ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Mahir SOFU’nun uygulamasını yürüttüğü “15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Anıtı”’nın açılışı yapıldı. 13 Temmuz Perşembe günü saat 17:00’de gerçekleşen anma töreninde Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin ÇARIKÇI bir yıl önce 249 kahramanı şehit verdiğimiz 15 Temmuz’u unutmamızın mümkün olmadığını vurgulayarak “Acısının dindirilmesinin mümkün olmadığı 15 Temmuz’dan sonra daha vatansever ve daha güçlüyüz. Biz SDÜ olarak demokrasi kahramanlarımızı anmak ve o gece yaşananları unutmamak, unutturmamak için projelendirdiğimiz “15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Anıtı”mızı açmaktan büyük bir şeref duyuyoruz.  Anıt, canlarını hiçe sayarak vatanını her şeyden üstün tutan insanları sembol ediyor.” dedi.17 Anıt’ın açılışına katılan Isparta Valisi Şehmus Günaydın da tarih boyunca bu aziz vatan uğruna nice canların toprağa verildiğini kaydederek “Bu hain saldırıda da bu millet gereken cevabı vermiştir. Bu asil milletin bütün fertleri, Ülkemizin bölünmez bütünlüğüne yapılacak her türlü saldırıyı bertaraf edecektir. Unutulmamalı ki bu millet böyle evlatları olduğu sürece her türlü zorluğu yenecektir” diye konuştu.

Anıt’ın tasarımcısı Fakültemiz Araştırma Görevlisi Ali Berkay Avcı anıtın hikayesini şu şekilde anlatıyor:

“15 Temmuz FETÖ/ PDY’nin ihanet içerisindeki darbe girişimi sonucunda 249 şehidimiz var. 15 Temmuz Şehitler Anıtı’nda buna vurgu yapmak istedik. Anıt arka bölümünde bulunan siluetler şehitlerimizi temsil ediyor. Çocuk, genç, yaşlı, kadın, erkek, farklı yaş ve statüdeki insanları temsil eden görüntü bunlar. Ana hikâye vatan için birlik ve mücadele. Anıt’ın çevresinde 360 derece gezildiğinde şehitlerimizi temsil eden silueterin birleşerek anıtın ön kısmında Türkiye haritası şeklindeki Türk Bayrağını oluşturduğu görülüyor. Anıt’ın peyzaj düzenlemesinde beyaz taşlarla Anıt’ı merkez alan hilal şekli oluşturuldu. Böylelikle Anıt’ın gökyüzünden de algılanması arttırıldı.”