“Kültür Mirasını Koruma İlke ve Teknikleri” Konferansı Gerçekleşti.

Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen “Kültür Mirasını Koruma İlke ve Teknikleri” konulu konferans, Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Konferansın açış konuşmasını yapan Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Türk, konusunda uzman kişilerin üniversitemize konuk olmasından dolayı memnuniyet duyduklarını söyledi. Prof. Dr. Türk “Öğrencilerin elindeki kitapların yazarını canlı olarak dinlemeleri büyük bir fırsattır.” dedi.


Ülkemizde tarihi mekânların bakımını yapan kurumları sıralayarak konuşmasına başlayan Yazar-Mimar Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, mimarların tarihi yapılara uygulanan restorasyon işlemlerine yardımcı olmaları gerektiğine işaret etti.


Tarihi yapılara uygulanan restorasyon işlemlerinin belirli amaçlar doğrultusunda yapıldığını belirten Prof. Dr. Ahunbay, “Geçmişte yapılmış olan değerli varlıkların geleceğe taşınması ve gelecek nesillerin görmesi için çalışıyoruz. Özgünlüğü koruyoruz çünkü değişmeden aktarmak son derece önemli.” dedi.

Sanat eserlerinin bazen belge olarak kullanıldığını bu nedenle de tarihi yapının bulunduğu ortamın ayrılmaz bir parçası olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Ahunbay, “Bilinçli olarak tarihi dokulara dokunmak lazım. Bu yüzden ne kadar bilgi sahibi olursak, araştırırsak ve sürekli bu yapılara bakım alışkanlığı kazanırsak daha çok başarılı işlere imza atarız.” diye konuştu.

Prof. Dr. Ahunbay, günümüze kadar yapmış oldukları incelemeleri, onarımları, yapıların eski ve onarım sonrasındaki durumları örnekler üzerinden anlattı.

 

Yayın Tarihi: 17/10/2019
Okunma Sayısı: 1445