Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Teknik Gezileri Gerçekleştirildi.

Fakültemiz Şehir ve Bölge Planlama Bölümü 1. Sınıf öğrencileri, Kentleşme ve Planlama Tarihi Dersi kapsamında; dersin sorumlu öğretim üyesi Dr. Öğretim Üyesi Şirin Gülcen EREN koordinasyonunda, Yalvaç ilçesine 10.05.2021 tarihinde teknik bir gezi yaptı. İlk olarak, Pisidia Antiokheia Antik Kenti’ni gezen öğretim üyesi ve öğrencileri, kentin önemli alanları, yapıları ile ulaşım akslarını inceledi. Roma ve Bizans Dönemi’ne ait yapı kalıntılarının bulunduğu, Efes Antik Kenti kadar büyük olan kent hakkındaki teknik bilgileri yerinde pekiştirdi.

Dr. Öğretim Üyesi Şirin Gülcen EREN ve öğrencileri ayrıca, kazı evini ziyaret etti. Ekip, Pisidia Antiokheia Antik Kenti’nin kazı başkanı Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet ÖZHANLI ve ekibiyle tanıştı. Kazı başkanı, öğrencilere gördükleri kazı çalışmasının 2008 yılından bu yana devam ettiğini ve kentin sadece yüzde beşinin ortaya çıkartıldığını belirtti. Prof. Dr. Mehmet ÖZHANLI öğrencilerimizin her zaman kazı evini ziyaret edebileceklerini ve bundan mutluluk duyacaklarını belirtti.

Antik kent ve kazı evi ziyaretinin ardından Yalvaç Arkeoloji Müzesi ziyaret edildi. Kent Meydanı’ndaki Tarihi Çınar’daki kısa bir dinlenme molası sonrasında Hüyüklü yerleşmesine geçildi. Hüyük bir Tunç Çağı yerleşmesi olup, bugün üzerinde insan yerleşmesi bulunmaktadır. Öğrencilerin bir Tunç Çağı yerleşmesinin ebatlarını ve mekânsal özelliklerini algılaması sağlandı.

Fakültemiz Şehir ve Bölge Planlama Bölümü 1. Sınıf öğrencileri, Planlama Projesi II dersi kapsamında Eğirdir’e 16.05.2022 tarihinde teknik bir gezi yaptılar. Dersin sorumlu öğretim üyesi Dr. Öğretim Üyesi Şirin Gülcen EREN ve Arş Gör. Ebru ALA koordinasyonunda yapılan gezide ekibi Eğirdir Belediyesi’nden İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden Harita Mühendisi Ebubekir GENÇ karşıladı. Öğrenciler, 2050 yılında “Doğa ile Dost” Konut ve Yaşam Çevresi Tasarımı yapmak üzere, Eğirdir’in Yeşilada bölgesi, kent merkezi ile Tarihi Hızır Bey Cami ve Dündar Bey Medresesi’nde teknik incelemelerde bulundular.


Eğirdir Belediyesi’nce öğrencilere ilçenin imar planları, hâlihazır haritaları ve kadastro paftaları üzerinden ve saha çalışmaları sırasında teknik destek verildi. Teknik gezi sırasında, ilk olarak, Belediyenin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü Harita Mühendisi Ebubekir GENÇ ve dersin eğitmenleri tarafından Yeşil Ada’nın tanıtımı yapıldı. Eğirdir Belediyesi’nce verilen öğle yemeği sonrasında saha çalışmalarına devam edildi. Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nden Sosyolog Mustafa ÇETİNKAYA Eğirdir, Yeşilada ve Küçük ada tarihi hakkında bilgi verdi.

Saha çalışmasının akabinde Belediyeye ait elektrikli tekne ile öğrencilere Yeşilada etrafında tekne turu yaptırıldı. Belediyenin yetkililerinin eşlik ettiği turun sonrasında Eğirdir Belediye Başkan Yardımcısı M. Erhan SAVRAN, İmar ve Şehircilik Müdürü Gülay UYSAL ve Harita Mühendisi Ebubekir GENÇ’in katılımı ile söyleşi tarzında bir seminer verildi. Belediyenin birimleri ve çalışmaları ile şehir plancılarının görevleri aktarıldı. Sosyolog Mustafa ÇETİNKAYA’nın rehberliğinde yapılan Hızır Bey Camii ve Dündar Bey Medresesi gezisinden sonra teknik gezi programı sona erdi. Öğrenciler, Eğirdir’in tarihi değerini, varlıklarını ve dokularını yerinde inceleyerek yerleşmeyi yakından tanıma fırsatı edindiler.


Eğirdir Belediye Başkanı Veli GÖK ve tüm ekibine samimi misafirperverlikleri, sıcak yaklaşımları ve teknik desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.

Yayın Tarihi: 23/05/2022
Okunma Sayısı: 739