Mimar Sinan Haftası “Farklı Gözlerden Sinan” Etkinlikleri Tamamlandı.
Mimarlık Fakültesi Mimar Sinan Haftası “Farklı Gözlerden Sinan” Etkinlikleri kapsamında 11.04.2022 tarihinde İYAŞ AVM giriş sol fuayesinde Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Restorasyon Anabilim Dalı Proje Sergisi açıldı. Açılışa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Ali Dulupçu, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Türk, Ankara Sosyal Bilimler Üni. Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Şevki Duymaz, Mimarlar Odası Isparta Temsilcilik Başkanı Caner Ataseven ve yönetim kurulu üyeleri ve üniversite ve fakülte öğretim üyeleri katılım sağladı.
Sergi; Anabilim Dalı öğretim üyeleri/elemanları Doç. Dr. Seda Şimşek Tolacı, Arş. Gör. Dr. Ayşe Betül Gökarslan ve Arş. Gör. Duygu Köse tarafından yürütülen Rölöve Restorasyon Projesi Dersi ürünlerini içerdi. Sergi ürünleri Isparta Merkez yerleşimi, ilçeleri ve yakın kentlerdeki nitelikli geleneksel ve modern dönem yapıların rölöve çalışmaları, restitüsyon ve restorasyon projeleri paftalarından oluştu.
Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen “Mimar Sinan Haftası” etkinlikleri kapsamında, Ebru Sanatçısı Esengül İnalpulat öğrenciler ile buluştu.
Uluslararası İlişkiler Genel Koordinatörlüğü konferans salonunda “Geçmişten Günümüze Köprü” başlıklı konuşmasını gerçekleştiren İnalpulat, kitap ve cilt süsleme sanatı olan ebru sanatının 1500’lü yıllarda Türkistan’ın Buhara şehrinde doğup ipek yolu ve göçler vesilesiyle Anadolu’ya geldiğini söyledi. Öğrencilere tavsiyelerde bulunan İnalpulat, “Kültürünüzü iyi tanıyın. Önceki yıllarda mimarlık öğrencilerine renk bilgisi olarak ebru dersleri verilirmiş. “Şu renk bu renk ile yakışır” gibi çocukluğumuzdan beri gelen bir yönlendirme var. Bu tabuları ebru sanatı yıkıyor. O yüzden ebru sanatını öğrenmenizi tavsiye ediyorum.” dedi.
Ebru sanatının günümüzde sanat eseri tablo olarak duvarlarımızı süslediğini belirten İnalpulat, eskiden el yazma kitaplar ile kitap ciltlerinin yan ve dış kapaklarında kitap bütünleyici olarak kullanıldığını kaydetti. Boya, fırça ve kıvam artırıcılar gibi malzemelerden bahseden İnalpulat, ebru çeşitlerini anlattı.
Konferansın ardından öğrenciler ile workshop etkinliği düzenlendi.
Daha sonra “Türk Mimarisinde Mimar Sinan” isimli konuşması ile öğrencilerle buluşan Sanat Tarihçisi Cesur Çeliktürk ise Türk mimarisinde önemli bir yer olan Mimar Sinan hakkında bilgiler verdi. Mimar Sinan'ın inşa ettiği Türk şehzade ve sultanlarının türbelerinden bahseden Çetintürk, “Sinan, Mimar Sinan olmadan önce çok fazla yer gördü. Biliyorsunuz o bir asker, o bir jeoloji mühendisi, şehir plancısı ve mimardı. Onda her şey vardı.” dedi.
Etkinlikler kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzmanı Sanat Tarihçisi Dr. Murat Bozcu “Tarihi Yapılarda Yeni Müzecilik Uygulamaları”, Prof. Dr. Nur Urfalıoğlu da “Sinan’la Gezmek” başlıklı konferansları ile Zoom uygulaması üzerinden öğrencilerle bir araya geldi.