22 Eylül 2017 Cuma

21.Yüzyılda Bisikletin Yeri ve Önemi Konferansı Düzenlendi

15 Aralık 2015 Salı 15:20 tarihinde eklendi | 1467 defa okundu

Çevre ve doğa dostu bisikletin faydaları hakkında bilgi vermek amacıyla, Süleyman Demirel Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü tarafından “21. Yüzyılda Büyük Dönüşümde Bisikletin Yeri ve Önemi” konulu bir konferans düzenlendi.

Orman Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Atila Gül yaptı. Konuşmasına, Üniversitemizde yapılması planlanan “SDÜ Doğu ve Batı Yerleşkeleri Bisiklet Yolu Projesi” hakkında bilgi vererek başlayan Gül, örnek teşkil edecek projeyle sürdürülebilir yaşam ile ekonomik ve kolay ulaşılabilirliği hedef aldıklarını söyledi. Önemli bir ulaşım aracı, çevre dostu bisikletlerin kullanımının mekansal planlama ve tasarımla bağlantılı olduğuna vurgu yapan Gül, birçok Avrupa ülkesinde bisikletin yaygın olarak kullanıldığını Ülkemizde ise henüz böyle bir kültürün oluşmadığını belirtti.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Saltan ise bisikletin sağlık, sosyal, ekonomik gibi pek çok alanda faydaları olduğunu dile getirerek “Üniversitemizde yapacağımız projenin, başka üniversitelere örnek olmasını ve sizlerin bu yoları kullanmanızı istiyoruz.” diye konuştu.

Avrupanın bazı kentlerinde yaygın olarak kullanılan bisikletin kullanım alanlarını anlatan Bisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz, “21. Yüzyılda Büyük Dönüşümde Bisikletin Yeri ve Önemi” konulu konferansta, bisikletin doğaya ve insan hayatına olan katkılarını anlattı. Günümüzde dünyaca ünlü otomobil firmalarının da tasarladıkları bisikletleri satışa sunduklarını söyleyen Suyabatmaz, şunları kaydetti: “İklim değişikliği ile karşı karşıyayız. Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için ben bisikleti seçtim. Bisiklet çevreye zarar vermeyen, insan sağlığına önemli katkıları olan ulaşım aracıdır. İnsanların genelde çocukluk yıllarında tanıştıkları bisiklet, kaliteli yaşamın kahramanıdır. Mega kentlerde kaliteli yaşamın kahramanı da bisikletlerdir. Doğayı kirletmemek, trafik sorunu yaşamamak, daha sağlıklı bir yaşam sürmek için bisiklet kullanımını yaygınlaştırmalıyız.”